Vážení zákazníci, na tomto mieste by sme vás chceli postupne oboznamovať s významom pojmov a výrazov, ktoré sa často vyskytujú v našej komunikácii a možno ani nevieme, či sme ich správne použili.

 DESTILÁT

V našom prípade ovocný destilát, je nápoj vyrobený zo 100% čerstvého a zrelého ovocia, alkoholovým kvasením a následnou destiláciou.

Pri kvasení sa prírodné sacharidy obsiahnuté v ovocí premieňajú na alkohol. Následnou destiláciou v destilačnom zariadení sa v niekoľkých, po sebe idúcich fázach oddeľujú jednotlivé zložky. Finálne tri fázy sú úkvap, jadro a dokvap. Kvapalina z úkvapu obsahuje napr. aj metanol, ktorý je jedovatý, a preto je na pitie nepoužiteľná. Jadro je samotný destilát, ktorý následne doriedime na želaný percentuálny podiel alkoholu. Dokvap je tvorený alkoholmi s vyššími bodmi varu a pre konzumáciu je nevhodný. Do destilátu je neprípustné primiešavať iné dochucovadlá , či arómy.

Pravý destilát nazývame a označujeme s príponou „ica“ – marhuľovica, čerešňovica, slivovica atď. Liehoviny dochucované chemicky, túto výsadu v názve mať nemôžu. Takže, ak si kúpite nápoj typu s názvom marhuľa, čerešňa, slivka s akýmkoľvek prídavným menom (zlatá, originálna, slovenská, jubilejná ...), tak ste si pravdepodobne kúpili lieh dochutený arómou a sirupom, vyrobený z nejakej odpadovej poľnohospodárskej plodiny, možno zo zhnitého dreva a možno aj z ropy .

 

BARIKOVANÝ DESTILÁT

(barikovaná slivovica, hruškovica, jablkovica a iné) sú stopercentné ovocné destiláty z kvasu daného ovocia, ktoré po destilácii dozrievajú, väčšinou v stredne vypálených dubových sudoch, po dobu šesť mesiacov a menej. To preto, aby špecifická chuť sudu neprerazila, ale iba podfarbila chuť samotného destilátu. Destilát potom získava maslovo-vanilkovú príchuť s jemne podfarbenými podtónmi dreva. Špecialitkou je hroznový destilát dozrievaný v morušovom sude, ktorý mu dodáva načervenavú farbu a sladký charakter chuti.

 

KOŇAK a BRANDY

Sú v podstate rovnaké alkoholické nápoje s jedným malým, veľkým rozdielom. Koňak (Cognac) je registrovaný názov nápoja, vyrobeného destiláciou vín pochádzajúcich z francúzskej vinohradníckej oblasti Cognac, a tiež musí byť vyrobený priamo v tejto oblasti. Brandy je názov pre všetky ostatné vínne destiláty, ktoré podobne ako koňak ďalej ešte dozrievajú v dubových sudoch. V našej ponuke nájdete brandy vyrobené destiláciou najkvalitnejších slovenských vín, dozrievaných v dubových sudoch po dobu viac ako tri roky.

Používané označenie:

V.S. (Very Special) - destilát odležaný minimálne 2 roky

V.S.O.P. (Very Special Old Pale) - destilát odležaný minimálne 4 roky

X.O. (Extra Old) - destilát odležaný minimálne 10 rokov

 

 WHISKY/WHISKEY

Úplne zjednodušene povieme, že whisky je obilný destilát dozrievaný v sudoch po dobu minimálne tri roky. Na jej výrobu sa väčšinou používajú suroviny jačmeň, raž, pšenica a kukurica, prípadne ich kombinácia. Chuť, farba a vôňa whisky sú výrazne ovplyvnené najmä typom sudu v akom dozrievajú a najčastejšie sa používajú americké biele dubové sudy alebo európske dubové sudy. Ďalšími dôležitými faktormi ovplyvňujúcimi chuť, sú kombinácie rozličných druhov whisky, alebo zmesi rôznych obilnín použitých pri výrobe,  či to koľkokrát bola destilovaná. Uvádzaný vek whisky je iba obdobie kedy dozrieva v sude, po nafľaškovaní whisky už nedozrieva. A ešte vám niečo dlžíme - výraz "whiskey" sa používa iba v Írsku a v USA, pre nás a ostatný svet to je "whisky".

 

RUM

Rum, obľúbený nápoj všetkých karibských pirátov, pochádza – neuveríte, ale z Karibiku. Na to, aby sa rum mohol volať Rum, musí byť vyrobený iba z cukrovej trstiny. Asi 90% všetkých rumov sa vyrába z nevábne vyzerajúceho vedľajšieho produktu vznikajúceho pri výrobe cukru, a to z melasy. Tento hustý hnedý tekutý odpad sa fermentuje a následne destiluje. Výsledok – rum, môžeme veľmi hrubo rozdeliť na dve kategórie. Ľahké biele rumy už ďalej nezrejú (alebo len krátko), tie sa používajú väčšinou do miešaných drinkov a naproti tomu ťažké zlaté a hnedé rumy už dozrievajú v drevených sudoch (dajú mu jeho farbu), tak tie pijeme väčšinou priamo. Nakoniec už len malé odporúčanie. Rum si najlepšie vychutnáte nechladený!

 

TERKELICA a GRAPPA

Kedysi ju volali aj pálenka chudobných. Prečo? Pretože tento destilát je vyrábaný takmer z odpadu vznikajúceho pri výrobe vína - z výliskov hrozna (ľudovo terkele), v ktorých ale ešte zostáva dostatok cukrov na to aby dokázali prekvasiť, a aby sa mohol vyrobiť alkohol. Terkelica má jemnú suchú chuť, a preto ju výrobcovia často nechajú zrieť v dubových sudoch, kde získava zaujímavé chuťové a senzorické vlastnosti. Pomenovanie Grappa je chránený názov terkelice pre územie Talianska.

Tovar skladom odosielame do 24hTovar skladom odosielame do 24h

Osobný odber na predajni v NitreOsobný odber na predajni v Nitre

Doručenie na výdajné miesta Zásielkovne/PacketaDoručenie aj do Zásielkovne/Packeta

Výhradne kvalitný slovenský alkoholVýhradne kvalitný slovenský alkohol

Adresa

Novozámocká 67

Nitra - Horné Krškany

Zobraziť na mape

Otváracie hodiny

Pondelok až piatok

9:00 - 17:00

Kontaktujte nás

+421 904 670 076

info@prohibicia.sk

prohibicia.sk - unikátne destiláty pre náročných

prohibicia

Ak chcete pokračovať, musíte potvrdiť svoj vek.

Máte viac ako 18 rokov?

Ľutujeme ale obsah stránky nie je vhodný pre osoby mladšie ako 18 rokov.