Čerešne a jahody – prvé ovocie, ktoré v našich klimatických podmienkach prichádza na náš stôl. O to viac sa teší našej obľube – čakáme naň dlho  a je tu iba tak krátko. Asi viacerí z nás sa nevedia dočkať toho momentu, kedy  zahryznú do voňavej šťavnatej jahody či zrelej krásnej čerešne.

Prečo sú čerešne tak vzácne?

Takmer každý rok k nám prichádzajú informácie ako práve tento ovocný druh býva ohrozovaný jarnými mrazmi. Práve výkyvy počasia, ktoré už takmer pravideľne na jar zaznamenávame, spôsobujú časté vymŕzanie čerešňových kvetov. Možnosti ako uchrániť kvety čerešne proti vymrnutiu máme, ale sú relatívne obmedzené, krátkodobé a finančne nákladné. Väčšinou to na pár dní skúsime, ale ak sú mrazy viacdňové, tak nám ostáva len modliť sa ...

Aby sme si toto vzácne ovocie uchovali zavárame ho, mrazíme, lyofilizujeme, varíme lekváre, džemy a v neposlednom rade destilujeme.

Kvalitný čerešňový destilát je vyrobený zo 100%  čerešňového kvasu. Plody sa pred nakvášaním odkôstkujú. Inak by sa výrazne zmenila jemnosť a chuť konečného destilátu. Mnohý profesionálni páleničiari ale pridávajú do kvasu určité množstvo pomletých kôstok. Práve podiel tohto mletiva je predmetom mnohých diskusií a podčiarkuje kumšt a dlhoročné skúsenosti páleničiara. Od množstva pridaných pomletých kôstok sa výrazne odráža chuť destilátu.

V našej ponuke nájdete čerešňovice klasické (t.z. že samotný kvas je tvorený zmesou rôznych druhov čerešní) ale aj vyššiu triedu tzv. čerešňovice odrodové.

Prečo vyššia trieda? Nemusíte sa báť, že tie klasické by boli menej kvalitné. Odrodové sú výnimočné v tom, že sú pálené iba z jednej jedinej odrody čerešne. Napríklad čerešňovica Constantin, ktoráje  vyrobená práve zo spomínanej odrody Kordia alebo Čerešňovica divá, pálená z ručne zberaných vtáčích čerešní rastúcich vo voľnej prírode, či Čerešňa cigánska. Práve táto jednodruhovosť a odrodová čistota, často podčiarknutá náročnosťou na zber a ľudskú prácu dodáva milovníkom čistých destilátov punc vyššej triedy. Podobne ako región z ktorého pochádzajú. V ponuke máme  čerešňovice vyrobené z lokálneho ovocia (napr. Emilove sady, Jelšovce a iné) . Aj tento fakt často rozhoduje u konečného konzumenta pri výbere. Ak je ešte k tomu všetkému   darčekovo balená o prekvapenie máte postarané.  

Ale to nie je všetko. Tento skvostný destilát máme aj dozrievaný, či už v kameninových  alebo v dubových sudoch. Ako dlho býva často tajomstvom samotných výrobcov.  A prečo? Práve opäť pre vycibrené jazýčky našich konzumentov. Zrením sa zvyšuje nielen aróma ale aj samotná chuť a v prípade dubu dostáva čerešňovica jemný zlatistý podtón a chuť, ktorú už musíte spoznať sami. Pozor ale – nepite ju hneď, najlepšie je ju nechať v poháriku tri minútky aby odhalila všetky svoje tajomstvá a očarila vaše zmysli.

O všetkých čerešňoviciach, ktoré máme v ponuke sa dá niečo napísať. Snáď ešte aspoň to, že máme v ponuke 42, 45, 50 a 52  % alkoholu. Vyberať môžete aj podľa dizajnu fľašky, ktoré sú naozaj zaujímavé. Od tradičných, cez moderné pieskované, kameninové či už darčekovo balené.

https://www.prohibicia.sk/produkty/ceresnovica

Tovar skladom odosielame do 24hTovar skladom odosielame do 24h

Osobný odber na predajni v NitreOsobný odber na predajni v Nitre

Doručenie na výdajné miesta Zásielkovne/PacketaDoručenie aj do Zásielkovne/Packeta

Výhradne kvalitný slovenský alkoholVýhradne kvalitný slovenský alkohol

Adresa

Novozámocká 67

Nitra - Horné Krškany

Zobraziť na mape

Otváracie hodiny

Pondelok až piatok

9:00 - 17:00

Kontaktujte nás

+421 904 670 076

info@prohibicia.sk

prohibicia.sk - unikátne destiláty pre náročných

prohibicia

Ak chcete pokračovať, musíte potvrdiť svoj vek.

Máte viac ako 18 rokov?

Ľutujeme ale obsah stránky nie je vhodný pre osoby mladšie ako 18 rokov.