Alkohol ako liek?

Zabíja či nezabíja alkohol mozgové bunky?

Niektorí lekári dokonca tvrdia, že alkohol v malých množstvách je prospešný.

Je rozdiel či pijeme značkovú pálenku, značkové víno či ich lacnejšie varianty?

Ako sa v z toho dostať????

Destilát aj liehovina sú alkoholické nápoje, ktorých základnou časťou je etylalkohol, ktorý sa získava fermentovaním (kvasením) cukrov. Pri výrobe destilátov je kvas tvorený čistým ovocím, kvasia ovocné cukry, takže aj pôvod získaného alkoholu je výsostne ovocný. Takto sa vyrába napr. hruškovica, slivovica, marhuľovica. Pravé destiláty sú bez akýchkoľvek potravinových prímesí, príchutí a cukru. Pri výrobe liehovín je hlavnou zložkou lieh, ktorý sa získal spravidla inak ako vypálením ovocného kvasu, napríklad z obilia. Neznamená, že je nekvalitný, nemôžeme však povedať, že je to produkt z ovocia. Do liehovín sa môže pridávať aj istá časť destilátu, - tzv. rezané destiláty. Pri použití poľnohospodárskeho jemného liehu potom hovoríme o tzv. vyššej exkluzívnejšej rade liehových nápojov.

Konkurencia alebo zabijak?

Na druhej strane ako veľmi úspešnú konkurenciu tu máme lacnejšie liehoviny, ktoré sú atraktívne najmä svojou etiketou či tvarom fľaše. V skutočnosti dané ovocie nemuseli pri výrobe ani vidieť. Poznáme ich podľa názvov na fľaši, ktoré podľa nariadenia Európskej únie nesmú niesť koncovku -ica. Ide o známu hrušku, slivku, marhuľu. Nepripravujú sa z ovocia, ale z liehu vyrobeného z repnej melasy, kukurice alebo obilia. Doň sa pridáva cukor, farbivá a potravinárske arómy - najčastejšie syntetické, pretože sú najlacnejšie Rozdiel je najmä v chuti. Pridaný cukor navyše maskuje alkohol, ktorý sa potom pije ľahšie a človek má tendenciu s pitím to prehnať. Tak ako je lacná vodka iba čistý lieh zmiešaný s vodou, tak borovička nie je vyrobená priamo z borievok. Tie najlacnejšie borovičky borievkový destilát ani nevideli. Obsahujú iba ochucovadlá. Podiel borievkového destilátu môže byť v borovičke tiež rôzny. Je preto rozumné si vyberať podľa ceny  a chuti.

Lieh verzus lieh

Práve vyššie spomínané liehoviny sú najčastejšie falšované. Vyrobiť lacný lieh totiž nie je problém. Používa sa  syntetický alebo tzv. denaturovaný lieh, ktorý dokážu vyrobiť z kalamitného dreva alebo dokonca aj z uhlia či ropy. Ako uvádzajú niektorí odborníci - to, že ich použitie na potravinárske, farmaceutické či medicínske účely je zakázané sa často nerešpektuje. Kalamitné či nekalamitné drevo obsahuje celulózu, čo je polymér cukru. Dá sa izolovať, skvasiť a dostať rovnaký lieh ako zo škrobu. Počas druhej svetovej vojny boli veľké fabriky, ktoré spracúvali drevo na lieh. Ten keď sa dostatočne vyčistí, je rovnaký ako obilný. No aj syntetický lieh z ropy a uhlia je čistý. Ich kvalita je rovnaká a nedá sa ani chuťovo rozlíšiť - šokujú odborníci . Takýto lieh nie je vyslovene zdraviu škodlivý ale svojou nízkou cenou konkuruje obilnému, melasovému liehu či pravým ovocným destilátom. Ešte horšie je to s denaturovaným liehom, ktorý sa môže využívať len na priemyselné účely. Okrem etanolu obsahuje aj technický benzín či petrolej a ďalšie škodliviny. Na výrobu nelegálneho  alkoholu ho zneužívajú aj domáci výrobcovia. Vyskytli sa aj prípady, keď došlo len k určitému stupňu riedenia denaturovaného liehu a jeho plnenia do spotrebiteľského balenia. Takto distribuovaný lieh môže pri dlhodobejšej konzumácii nenávratne poškodiť zdravie konzumenta. Ide hlavne o poškodenie pečene, obličiek a sleziny.

Ak nechceme piť takýto alkohol, mali by sme spozornieť najmä vtedy, ak nás na pultoch láka sedmičková či litrová liehovina s podozrivo nízkou cenou.

Myslím, že všetci čo toto vieme, sme sa už rozhodli. Nepotrebujeme si ničiť zdravie či opíjať zmysly!

Keď piť tak menej a s rozumom!

Pravé kvalitné slovenské destiláty sú u nás na výber v tej najširšej ponuke!

Tovar skladom odosielame do 24hTovar skladom odosielame do 24h

Osobný odber na predajni v NitreOsobný odber na predajni v Nitre

Doručenie na výdajné miesta Zásielkovne/PacketaDoručenie aj do Zásielkovne/Packeta

Výhradne kvalitný slovenský alkoholVýhradne kvalitný slovenský alkohol

Adresa

Novozámocká 67

Nitra - Horné Krškany

Zobraziť na mape

Otváracie hodiny

Pondelok až piatok

9:00 - 17:00

Kontaktujte nás

+421 904 670 076

info@prohibicia.sk

prohibicia.sk - unikátne destiláty pre náročných

prohibicia

Ak chcete pokračovať, musíte potvrdiť svoj vek.

Máte viac ako 18 rokov?

Ľutujeme ale obsah stránky nie je vhodný pre osoby mladšie ako 18 rokov.