Destilácia.

Destilácia je difúzny proces, ktorý sa využíva na delenie kvapalných zmesí na základe rozdielnych bodov varu látok, z ktorých sa zmes skladá. Zjednodušene povedané – cieľom destilácie  je oddelenie kvalitného alkoholu od škodlivého metanolu a ostatných nevhodných prímesí.

Za objaviteľov destilácie alkoholu sa považujú Arabi a nezávisle od seba aj Číňania ešte koncom prvého tisícročia nášho letopočtu. Výsledná tekutina však neslúžila na konzumáciu ale na lekárske účely. Európania spoznali proces výroby destilátov až okolo 11. až 12. storočia. Prvé pálenice a destilačné zariadenia sa skladali z pece a kotliny v ktorej sa varila zmes. Para prechádzala cez trubky, ktoré boli ponorené do sudov s vodou. Voda trubky chladila, para sa kondenzovala, a tak vznikal destilát (po našom pálenka). 

Súčasné destilačné zariadenia sú nielen funkčne dokonalejšie ale aj po vizuálnej stránke dovedené takmer k dokonalosti. Pálenice podliehajú rôznym trendom, dôraz sa kladie aj na dizajn. Niekto je naklonený k tradične vyzerajúcim páleniciam s tehlovými a medenými prvkami, iný k antikórovým a celokovovým. Na výber je aj rôzny druh ohrevu: plynový, elektrický alebo ohrev tuhým palivom (drevom). Vývoj a inovácie zasahujú aj oblasť výroby destilátov a moderné pálenice sú už plne automatizované a ovládané počítačom.

Jedy

Keďže domáca výroba alkoholu na našom území ja takmer súčasťou folklóru, je jasné že pretrváva až do dnes. Len v skratke pripomeniem, že samotná destilácia sa delí na tri základné fázy – úkap, jadro a dokap.  Práve ich poznanie a oddelenie prináša mnohé diskusie a názory. Celý proces destilácie je totiž založený na rozdielnom bode varu jednotlivých látok a ich poriadnom oddelení. V úkape sa napr. nachádza aj známy jedovatý metylalkohol, ktorého konzumácia má fatálne následky na zdravie. Preto je dôležité aby bola pri oddeľovaní úkapu od jadra destilátu využitá okrem skúseností a odbornosti lihovarníka aj dobrá technológia. Jadro, alebo tiež srdce destilátu je to, o čo nám ide - to chceme piť. Oddelenie jadra od dokapu je tiež dôležitý moment, totiž ak prejdú ťažké alkoholy (ktoré sa v dokape nachádzajú) do pálenky, človeku môžu poškodiť zdravie, alebo minimálne je vám aj po malom požití na druhý deň poriadne zle.

Na tomto mieste vás nechceme strašiť ,,čiernym alkoholom", ani nám neprináleží posudzovať čo je dobré a čo zlé, len chceme poukázať na zložitosť a náročnosť destilácie. Legálna certifikovaná pálenica dokáže kontrolovať celý proces výroby destilátu nielen odbornými znalosťami a skúsenosťami, ale aj technologickými zariadeniami, ktoré ,,domáci páleničiari" nemajú. A to ešte nehovoríme o zanedbávaní bezpečnostných opatrení pri pálení domácej pálenky, keď je často celá destilácia schovaná v nejakej zle vetranej zastrčenej miestnostnosti.

Štatistiky kontrol destilátov od domácich výrobcov sú často veľmi nepriaznivé. Do hry vstupujú aj iné, ako už spomínané toxické látky, ktoré sú tiež veľmi nebezpečné pre ľudský organizmus. Kontrola celého procesu výroby kvalitného destilátu, od výberu a triedenia ovocia, cez samotný proces destilácie až po použitie kvalitnej vody na finálne riedenie, je totiž garantovaná len v certifikovaných páleniciach a liehovaroch. 

Na zdravie.

Konzumácia kvalitného alkoholu v primeranej miere môže skutočne pomáhať. Dobrý destilát  pôsobí ako aperitívum alebo digestívum. Okrem toho alkohol rozťahuje cievy, takže ak si dá človek, ktorý má horúčku za dúšok kvalitnej pálenky, podporí  potenie a schladí organizmus. Aj macerované bylinky v jemnom liehu si  zachovávajú tiež svoju silu. Ale ako tvrdia odborníci  - vždy pri pití ide o mieru. Pitie v malých dávkach má podľa kardiológov pozitívny vplyv aj na srdce. Znižuje vraj riziko vzniku infarktu, mozgovej mŕtvice, ischemickej choroby srdca a cukrovky. Starším ľuďom môže zlepšovať fyzickú kondíciu. Nemalo by sa vám nič stať, ak dodržíte zásadu ,,pite málo - pite dobré".

Samozrejme my netvrdíme, že tieto názory sú tie najsprávnejšie na svete. Tak ako vo všetkom aj tu platí - pre niekoho liek, pre iného jed. Každý by mal poznať svoje hranice a možnosti. A tak je to aj s alkoholom.

Tovar skladom odosielame do 24hTovar skladom odosielame do 24h

Osobný odber na predajni v NitreOsobný odber na predajni v Nitre

Doručenie na výdajné miesta Zásielkovne/PacketaDoručenie aj do Zásielkovne/Packeta

Výhradne kvalitný slovenský alkoholVýhradne kvalitný slovenský alkohol

Adresa

Novozámocká 67

Nitra - Horné Krškany

Zobraziť na mape

Otváracie hodiny

Pondelok až piatok

9:00 - 17:00

Kontaktujte nás

+421 904 670 076

info@prohibicia.sk

prohibicia.sk - unikátne destiláty pre náročných

prohibicia

Ak chcete pokračovať, musíte potvrdiť svoj vek.

Máte viac ako 18 rokov?

Ľutujeme ale obsah stránky nie je vhodný pre osoby mladšie ako 18 rokov.